beginnen met biodanza

Wat is biodanza? 

Biodanza lijkt een beetje op dansexpressie op gevarieerde muziek; het is een combinatie van bewegen, contact en ervaren. Het kan je helpen om meer in balans te komen, je blijer, meer ontspannen en levendiger te voelen. Biodanza heeft een sterke wetenschappelijke (theoretische) basis; kent wortels in de menswetenschappen en biologie. Daarnaast liggen er decennia van praktijk- en onderzoekservaring besloten in de methode van biodanza. De combinatie van dans, muziek en lesopbouw, maakt iedere dans dan ook tot een bijzondere ervaring. Biodanza laat je bijna ongemerkt contact maken met je gevoel van levensvreugde, eigenwaarde en  verbondenheid. Door te dansen verbetert dan ook je zelfwaardering. Ook neemt je gevoel van welzijn toe. Het mooie is dat je nergens moeite voor hoeft te doen. De muziek, de dansen en de mededansers doen ‘het werk’. Hierdoor nemen plezier en liefde voor het leven in en om je heen vanzelf toe. Biodanza is hiermee ook een eenvoudig pad van menselijke ontwikkeling, waarbij je een diepere verbondenheid aan gaat, met de rijkdom aan leven in en om ons heen.

Hoe ziet een biodanza-les eruit?

De dansen in biodanza lijken eenvoudig en dat zijn ze gelukkig ook. Iedereen kan biodanza dansen. Toch ligt er een schat aan ervaring en kennis besloten in  de dansen, de muziek en de opbouw van de wekelijkse lessen. Ze zitten zo in elkaar dat kwaliteiten, die van nature in mensen aanwezig zijn, wakker worden gedanst. Biodanza laat je geleidelijk aan je natuurlijke levensfuncties herontdekken. Biodanza doe je in een weekgroep. Er wordt zowel met elkaar gedanst als in kleine groepjes of in tweetallen, maar ook alleen. De docent zoekt de muziek bij elkaar en leidt de dansers door de workshop heen. De dansoefeningen zijn aan het begin van de workshop meer ritmisch, actief en stimuleren de vitaliteit. Daarna worden de oefeningen rustiger en kan het lichaam herstellen. Aan het einde van de workshop worden de oefeningen weer actiever, zodat de dansers verfrist en vernieuwd naar huis kunnen gaan. Er wordt gedanst op blote voeten of als dat niet kan, om welke reden dan ook, niet wilt of kunt, dan kunnen zachte dansschoentjes of antislipsokken worden gedragen. Draag je aangepast schoeisel? Dan kan dat ook als je deze alleen binnen draagt. Biodanza is non-verbaal. Iedere keer dat je praat, denk je na (en laat je andere dansers nadenken). Door tijdens de workshop niet te praten, kom je makkelijker in contact met je gevoel. Biodanza gaat niet over danspasjes en niemand let op je. Biodanza is geschikt voor iedereen: man, vrouw, jong, oud, stijf, moe of fit, het maakt niet uit. 

Wat trek je aan?

Kleding waar je je lekker in voelt en die comfortabel zit. Een riem en strak zittende spijkerbroek kan de bewegingsvrijheid belemmeren. Ook grote armbanden, horloges, ringen en oorbellen kunnen dansers in de weg zitten. Meerdere laagjes kleding voor als het bij het dansen warm wordt, iets uitgetrokken kan worden. 

Biodanzadocent

De docent heeft een vierjarige biodanza-opleiding gevolgd. Er zijn docenten die één weekgroep hebben, anderen docenten meerdere weekgroepen op verschillende dagen in de week. Afhankelijk van de groep, kan de docent aangeven of de betreffende weekgroep geschikt is om daar proeflessen te volgen. Op de website vindt je door heel Nederland locaties waar je proeflessen kunt volgen.

Wat kost biodanza

Ieder docent gebruikt een eigen tarieventabel. Als je een docent in jouw buurt hebt gevonden via deze site, dan lees je daar ook welke weekgroepen er zijn en wat de tarieven zijn.

Klik hier voor mogelijke weekgroepen bij jou in de buurt en hier voor mogelijke proeflessen!