…en antwoorden op al je vragen over biodanza.

 

Lieve Larie,

Ik heb twee keer een tv programma gezien waar biodanza in voorkwam. In beide gevallen zag het er naar mijn idee nogal lullig uit. Sorry. Schamen jullie je niet? Burgervrouwtje

Beste Burgervrouwtje, Biodanza is er niet om voorstellingen te geven. Iedereen danst voor zichzelf of met één of meer anderen, maar nooit voor publiek. We zeggen wel: ‘Dans alsof niemand je ziet’ en dat doen we ook. Daarbij komt dat een tv camera en tv montage meedogenloos zijn. Kijk maar bij een straatinterview: daarbij zien de ‘gewone’ mensen er ook niet altijd uit als sterren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ballroomdancing gaat het bij biodanza niet over het perfect uitvoeren van pasjes en patronen en het behalen van punten maar om het plezier en het geluksgevoel.

 

Lieve Larie,

Bij biodanza hebben ze het over ‘de vijf lijnen’. Een van die lijnen is seksualiteit. Betekent het dat jullie ook aan seks doen tijdens het dansen? Gerard Greetich

Beste Gerard Greetich, De lijn van seksualiteit heeft meer te maken met het herkennen en toelaten van jouw eigen prettige gevoelens dan met het hebben van seks. Tijdens een workshop, die we aanduiden met het Spaanse woord vivencia, vinden geen seksuele handelingen plaats.

 

Lieve Larie,

Ik heb wel eens op het punt gestaan om biodanza te doen, maar ik durfde niet. Moet ik aantrekkelijk zijn om mee te mogen doen? M. Bloempje

Beste M. Bloempje, Aantrekkelijk voor wie? Als je een tijdje danst, merk je dat je allang aantrekkelijk bent. Als je je niet aantrekkelijk voelt, trek het je niet aan, maar ga dansen.

 

Lieve Larie,

Soms doen jullie stomme spelletjes zoals handjeklap. Dat kan ik niet goed, want ik maak steeds fouten! Klaproosje

Beste Klaproosje, De functie van de spelletjes is om uit je hoofd te raken en simpelweg plezier te hebben. Bij biodanza kun je niets fout doen en als je je vergist, is dat alleen maar reden tot ontspanning.

 

Lieve Larie,

Ik heb voorheden slechts twee keerkes geweest, maar merk dat seffens halfweg de lichten gedimd en de klank gefloerst wordt. Waartoe is dat? Maarikke (B)

Beste Maarikke, De vivencia gaat dan over van het vitale gedeelte, waarin je wordt uitgenodigd om uitbundig met je energie naar buiten te komen, naar het meer gevoelige, ‘regressie’ gedeelte. Daarin krijg je de gelegenheid om meer in je gevoel te zakken en vanuit dat gevoel contact aan te gaan met anderen.

 

Lieve Larie,

Komen er ook relaties voort uit biodanza, en zijn die duurzaam? Smachteld

Beste Smachteld, Bij alle activiteiten waarbij je veel van jezelf laat zien, kunnen vonken overspringen van de ene persoon op de andere (m/v). Bij biodanza wissel je vaak van partner waardoor je met veel mensen contact hebt. Daar kan dus van alles gebeuren, vooral als je elkaar vaak ziet. En ja, duurzaam… welke dingen in het leven zijn duurzaam?

 

Lieve Larie,

Ik zag vaak ook twee mannen met elkaar dansen of (hand in hand!) lopen. Is biodanza speciaal voor homo’s en zo? Harrie Fobysch

Beste Harrie Fobysch, Biodanza gaat tussen mensen, dus niet om per se mannen aan de ene kant en vrouwen aan de andere kant. Twee mannen of twee vrouwen kunnen met elkaar lopen of dansen omdat ze elkaar op een of andere manier aardig vinden of gewoon door toeval, omdat ze bij elkaar in de buurt stonden of omdat er meer mannen of vrouwen in de groep voorkomen. Bij biodanza hechten we daar geen betekenis aan.

 

Lieve Larie,

Ik heb twee workshops bij de zelfde docent meegemaakt en die waren heel verschillend. Is dat vaker zo? Ferry Wondert

Beste Ferry Wondert, De bedoeling is dat een groep nooit twee keer de zelfde vivencia meemaakt. Facilitators besteden behoorlijk wat tijd aan het maken van een zo’n workshop voor een bepaalde groep en hangen daar vaak ook een specifiek thema aan.

 

Lieve Larie,

Ik hoor vaak van de elementen aarde, water, vuur en lucht. Dit doet nogal onwetenschappelijk en middeleeuws aan want er zijn in werkelijkheid veel andere elementen dan deze vier! Zie bijvoorbeeld het ‘Periodiek Systeem der Elementen’. Prof. dr. ir. C.H. Emisch

Beste Prof. dr. ir. C.H. Emisch, Biodanza werkt met een andere chemie dan de wetenschap en wij produceren ook geen gevaarlijke stoffen, afgezien van zweet. Onze vier elementen hebben een symbolische betekenis en zijn verbonden met menselijke energie. Zo is bijvoorbeeld aarde heel aards en een aardedans is sterk gericht op stabiliteit en naar beneden gerichte energie, net tegengesteld aan lucht dus.

 

Heb je ook een vraag over biodanza? Stuur hem dan naar info@biodanza.nl.

 

Larie Da Vida is biodanzakenner. Je zou kunnen zeggen dat biodanza haar tweede natuur is. Haar eerste dansjes deed ze drijvend in het vruchtwater. Haar Latijnse voornaam betekent `vrolijk’ en ‘gelukkig` en haar achternaam is Portugees voor ‘van het leven’. ‘Vrolijk van het leven’ is een inspiratiebron voor velen!