Annette Heynderickx

Website
Monografie presentatie september 2004 in de School voor Biodanza- Amsterdam.

Tutor en Didactisch Biodanza leraar School voor Biodanza – Milaan. Drie jaar de organisatie van startende School voor Biodanza- Rotterdam verzorgd. Als docent wilde ik me graag nog meer met de methodologische achtergronden van Biodanza verdiepen en werd met dit verlangen uitgenodigd in de School voor Biodanza; in de Scuolatoro in Milaan. Deze School werd opgericht door de initiator van Biodanza Rolando Toro. Na het overlijden van Rolando is de School verder gezet onder begeleiding van Eliane Matuk en Viviana Luz Toro.

Er werd me gevraagd zowel door Rolando als door Eliane Matuk om de directie van de School in Antwerpen op me te nemen. In januari 2010 werd dat een feit. Samen met Silvia Signorelli als coördinatrice openden we de School. Inmiddels zijn we twaalf jaar verder. Er zijn circa 17 leraren afgestudeerd als Biodanza docent.

Tot op de dag van vandaag ervaar ik de opleiding of de `School als een buitengewone kans om te groeien, zeker ook om te ontspannen en plezier te ervaren in de beweging en in mijn lichaam. Het bewegen en dansen met elkaar heeft een grandioos effect van groei. Door dans en bewegingen leerde ik en dit is een on-going proces, de ingesleten patronen, de karikaturen in de beweging en het zijn op die plekken waar niet echt leven is, de heilige huisjes en aannames af te leren. En gelukkig ook mijn eigen, unieke vorm te vinden! De vorm die pulseert en zich in het moment elke keer opnieuw openbaart. De hele opleiding is  een uitzonderlijk traject. Je wordt er opnieuw uitgenodigd te kiezen voor wat jij wilt in het leven, hoe jij je leven wilt vormgeven en met wie… Hoe ervaar je dat in de dans? Wordt je vrijer en durf je nieuw te worden en te zijn?

Biodanza is voor mij poëzie; een vers of dans waarin mijn leven zich stap voor stap openbaart, mijn ziel zich langzaam en als Vlaamse ziel zich behoedzaam ontvouwt.

Binnenkort op 16 oktober start de zesde cyclus van de opleiding. Het is mogelijk om je daarbij aan te sluiten.

Naast de opleiding geef ik wekelijks Biodanza in Breda, superviseer ik aankomende leraren in hun praktijk-leerproces en doe de monografie begeleiding. Ik geef workshops in Nederland, België, Spanje, Frankrijk en Italië Milaan.

Door mij gevolgde toepassingen en specialisaties in chronologische volgorde:

Biodanza met kinderen, Amsterdam 2003 Patricia Martello
Minotaurus project, Hamburg 2003/4- S.Cruz, R. Teren, V. Toro, Cristina Arrieta
Eros, Amor en relaties, Milaan 2004/5 R. Teren en Veronica Toro
Biodanza en heropvoeding van contact -Bio-integratieve massage Padova 2005-2006 Sandra Salmaso
Biodanza en de I Tjing- boek der veranderingen, dansen, Parijs 2006 Rolando Toro Araneda
Biodanza en Stem, Bologne It. 2006 Sergio Cruz
Aqua Biodanza, Italië Eliane Matuk 2006
Biodanza op de werkvloer, Milaan 2008 Valkira Bolinelli
De Argonaut- Missie (bij beide laatste specialisaties wordt gebruik gemaakt van een oude Griekse Mythe, deze werden door Rolando bewerkt in een hedendaags ritueel, om ons innerlijk pad te openen) Griekenland Volos door Rolando Toro en Elaine Matuk
Biodanza en het voorgevoel van de engel, Antwerpen Nadia Robin 2017
Biodanza voor koppels Milaan o.l.v. Eliane Matuk en Marcelo Mur 2018/2019