Met biodanza kunnen we aansluiten op de verschillende behoeftes en mogelijkheden van groepen en organisaties. Ook vinden we dat biodanza voor iedereen mogelijk moet zijn. Daarom zijn er voor de verschillende doelgroepen speciale workshops ontwikkeld.

Docenten die deze bijzondere doelgroepen begeleiden hebben zich door trainingen gespecialiseerd. Daarnaast hebben ze meestal een bijzondere interesse of jaren ervaring in een vakgebied gespecialiseerd om deze groepen les te geven.

Hieronder vind je het aanbod voor de verschillende doelgroepen.

In organisaties

Biodanza in organisaties

Biodanza heeft zich bewezen bij het verbeteren van verschillende werksituaties binnen het bedrijf of organisatie. Biodanza kan met name een grote bijdrage leveren aan:

 • Stressreductie
 • Daling ziekteverzuim
 • Teambuilding
 • Algemene lichamelijke en emotionele gezondheid
 • Verminderen van conflictsituaties

Workshops voor bedrijven en organisaties zijn vrijwel altijd maatwerk. De betreffende docent gaat graag met je in gesprek over behoefte van de organisatie en hoe deze via de workshops gerealiseerd kunnen worden.

Een filmpje over biodanza in een Chileens bedrijf. In het Spaans, maar de strekking wordt goed duidelijk.

Met een beperking

Soms zijn fysieke, psychische en/of verstandelijke beperkingen dusdanig dat meedansen in een reguliere groep lastig is. Daarom zijn er speciale groepen waar meer gekeken wordt naar wat er wél mogelijk is. De lessen worden speciaal hierop afgestemd. Dit betekent dat de dansoefeningen aangepast worden op wat er mogelijk is in de groep. Ook zijn de groepen daarom soms wat kleiner. Daarnaast kan het prettig zijn om samen met lotgenoten te dansen. De docenten die deze groepen begeleiden zijn hiervoor speciaal opgeleid.

In biodanza word gewerkt met het gezonde deel van de mens. Van hieruit worden mensen geraakt door muziek en beweging waardoor vreugde en plezier in het leven gaat toenemen. Om vanuit deze methode te werken zullen de klachten van de aandoening of beperking verminderen, omdat het gezonde deel word versterkt.

Het kan voorkomen dat er extra assistenten of professionele begeleiders aanwezig zijn om de docent te ondersteunen.

Wij onderscheiden de volgende groepen:

Biodanza voor mensen met een psychische beperking

Mensen met een psychische beperking kunnen bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor prikkels of het maken van contact.

Biodanza voor mensen met een fysieke beperking

Voor mensen met een fysieke beperking is het belangrijk dat de dansoefeningen worden aangepast aan hun mogelijkheden. Zo kunnen bijvoorbeeld oefeningen zittend op een stoel worden gedaan.

Biodanza voor mensen met een verstandelijke beperking

Biodanza voor mensen met een verstandelijke beperking is vooral gericht op ritmische dansen, het contact maken en rekening houden met elkaar. In deze lessen houdt de docent rekening met de beperkte spanningsboog bij deze deelnemers.

Met ouderen

Biodanza met ouderen

Ouderen zijn welkom in wekelijkse reguliere biodanzagroepen. voor ouderen die minder vitaal zijn of last hebben van fysieke of geestelijke beperkingen zijn speciale groepen. De groepen zijn afgestemd op de mogelijkheden van de deelnemers. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het belang om tot op hoge leeftijd samen te blijven bewegen. <> Door deelname aan biodanza kunnen ouderen soms enorm opleven, meer plezier hebben in het leven en genieten van de (op hun aangepaste) muziek.

De docenten die deze groepen begeleiden zijn hiervoor speciaal opgeleid. Het geven van biodanza aan ouderen kan ook in samenwerking met instituten waar ouderen wonen.

Bekijk een filmpje over biodanza met ouderen.

Dit filmpje van Erik Scherder belicht het belang van blijven bewegen en dansen ook voor kwetsbare ouderen. Dansen is effectief tegen depressie en werkt heilzaam voor mensen met ziektes aks parkinson en alzheimer

Biodanza voor ouderen met een vorm van dementie

Voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie is het ook heel goed om in beweging te blijven en anderen te ontmoeten. De levenskwaliteit van dementerende ouderen kan sterk verbeteren door biodanza.

Biodanza voor mensen met dementie richt zich erop, om terug te gaan naar muziek en bewegingen die prettig en vertrouwd voelen. Muziek uit hun jeugd en eenvoudige natuurlijke bewegingen brengen terug naar een gevoel van plezier en helemaal mee kunnen doen.

Monique danst met bewoners van een verpleeghuis in Maastricht en schreef er een blog over.

Met kinderen

In kinderbiodanza zijn de workshops speelser en afgestemd op de belevingswereld en de spanningsboog van kinderen. Ze worden uitgedaagd  in hun fantasie en belevenissen en ontwikkelen hierdoor een beter gevoel van eigenwaarde. Ook leren kinderen op een speelse hun emoties vrijer te uiten. Daarnaast leren ze dat samen dingen doen en plezier maken leuk is.

Afhankelijk van de docent dansen de kinderen samen met hun ouders, of alleen met andere kinderen. De docenten die kinderbiodanza begeleiden zijn hiervoor speciaal opgeleid.

Waarom biodanza met kinderen:

 • Versterkt de identiteit en geeft kinderen zelfvertrouwen;
 • De concentratie verbetert, gewelddadig gedrag vermindert en er ontstaat meer openheid in de houding en contact met anderen;
 • Versterkt de band tussen ouder en kind;
 • Stimuleert het immuunsysteem en een gezond lichaam;
 • Bevordert de sociale vaardigheden;
 • Stimuleert de creatieve vermogens en de fantasie.

Met mannen, vrouwen of koppels

Naast de reguliere groepen worden voor mannen, vrouwen en koppels ook speciale verdiepende dagen, weekenden enz. georganiseerd.

Biodanza met mannen

Mannengroepen zijn ontstaan vanuit een innerlijke drive om samen met mannen te dansen en bewegen. Biodanza biedt mannen de mogelijkheid om broederschap te ervaren. Geen concurrentie, alle mannen zijn gelijk en tevens hebben ze ieder hun eigen kwaliteiten. Dit laten ze elkaar zien in en door de dans. Het broederschap zijn we veelal kwijt geraakt in onze cultuur, met name door het individualisme, thuiswerken en social media. De kracht van samen is om je te verbinden en er wederzijds van te groeien.

Biodanza met vrouwen

Biodanza voor vrouwen is gericht op het bekrachtigen en vieren van je vrouw-zijn. Biodanza biedt vrouwen de mogelijkheid om zusterschap te ervaren. Onze jachtige maatschappij doet ongemerkt veelal een beroep op mannelijke kwaliteiten, zoals daadkracht, focus en efficiëntie. Om als vrouw in balans te blijven is het essentieel om daarnaast een diepe verbinding te voelen met je zachte, ontvankelijke en intuïtieve vrouwelijke natuur.

Plak bij biodanza met vrouwen maar een foto met alleen vrouwen uit de collectie die we hebben bijvoorbeeld nr 240

Biodanza met koppels

Biodanza met koppels is gericht op liefdespartners die hun relatie willen verdiepen. Door de dansen en oefeningen kom je op nieuwe manieren met elkaar in contact. Dat geeft een verdiepende impuls aan de relatie. Hiervoor zijn speciale dansoefeningen ontwikkeld.


Gezondheid

Klinische biodanza Mensen met een medisch gerelateerde (psychisch of fysiek) beperking hebben soms een bijzondere benadering nodig of vinden het prettig om samen met…

Lees meer

Kinderen

In kinderbiodanza leren kinderen op een speelse hun emoties vrijer te uiten. Ze worden uitgedaagd  in hun fantasie en belevenissen en ontwikkelen hierdoor  een rijkere…

Lees meer

Ouderen

Ouderen Ouderen kunnen minder gemakkelijk zelf kiezen om naar een wekelijkse groep te komen, bovendien kunnen fysieke beperkingen en een ander niveau van vitaliteit…

Lees meer

Overig

Vrouwengroepen De kracht van biodanza is dat het mensen tot bloei brengt. Je wordt uitgenodigd om jezelf te laten zien, je unieke kwaliteiten in…

Lees meer

Werkvloer

In sommige landen is het heel normaal om regelmatig samen te bewegen, in Nederland begint dit langzaam ook op te komen. Biodanza als teamspirit…

Lees meer