Gezond en wél met biodanza!

Biodanza heeft zich bewezen met positieve effecten op onze fysieke en mentale gezondheid en hoe belangrijk dit is, maakt deze coronacrisis ons duidelijk. Biodanza stimuleert ons geluksgevoel en een gezonde levensstijl, helpt ons immuunsysteem te versterken, stress en spierspanningen op te lossen en nog veel meer.

Gezondheid en biodanza

Uit onderzoek van de Universiteit van Leipzig is gebleken dat biodanza onder meer positieve effecten had op persoonlijke effectiviteit, zelfreflectie en zelfvertrouwen, innerlijke rust en balans, optimisme en pro-actief gedrag, een positieve oriëntatie op de toekomst en mentale gezondheid in het algemeen. En de verschillende effecten versterken elkaar:  Als we in staat zijn om meer warme relaties met anderen aan te gaan, wordt het gevoel van eigenwaarde vanzelf ook versterkt.

Gezond met biodanza gaat in hand in hand met minder stress, met kunnen ontspannen, een beter humeur, versterking van het immuunsysteem, etc. Het is een perfecte methode van zelfregulatie en zelforganisatie van het immuunsysteem, doordat het ons helpt met dynamische beweging in actie te komen wanneer nodig en met harmonieuze, meer verstilde beweging te ontspannen, los te laten wanneer dat op zijn plaats is.

Stress is een ziekmaker, het onderdrukt de immuunfunctie en leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor infecties, maar ook voor kanker bijvoorbeeld. De grootste stressfactor voor mensen wordt gevonden in de relatie met de ander. Door met biodanza onze levenshouding te veranderen, houden relaties op stressvol te zijn. Eerder genoemd onderzoek van de Universiteit van Leipzig bevestigen deze effecten van stressreductie en de immunologische veranderingen op langere termijn als regelmatig aan biodanza sessies wordt deelgenomen.

Welzijn met biodanza gaat hand in hand met meer plezier en levensvreugde, verbetering van relaties en persoonlijke competenties. Inherent aan de methode is dat het ons stimuleert om emoties op een gezonde manier te uiten. Een biodanza sessie is een explosie van aangename emoties (enthousiasme, speelsheid, zachtmoedigheid, etc.) en helpt om blokkades op te lossen. Een effect wat iedereen direct herkent is het blijde gevoel wat meestal wel twee of drie dagen aanhoudt.

Dit gevoel beklijft als we wat langer wekelijkse sessies volgen, omdat de herhaalde vitaliserende ervaringen van muziek, beweging en emotie deze ‘welzijns’hormonen activeren. De verbinding met anderen is één van de grootste geluksfactoren en biodanza helpt ons met talloze oefeningen om op een natuurlijke en ontspannen manier ons inlevingsvermogen, assertiviteit, vertrouwen, etc. vergroten. Deelnemers zijn vaak verrast over de effecten op de kwaliteit in veel verschillende facetten van hun leven, de gezondere relatie met zichzelf, met anderen en met hun omgeving… en vooral ook dat ze deze effecten zo moeiteloos bereikten.