Biodanza heeft zich bewezen met positieve effecten op onze fysieke en mentale gezondheid. Hoe belangrijk dit is, heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt.
Biodanza stimuleert ons geluksgevoel en een gezonde levensstijl. Ook helpt het ons immuunsysteem te versterken, stress en spierspanningen op te lossen en nog veel meer.

Positieve effecten

Uit onderzoek van de Universiteit van Leipzig is gebleken dat biodanza vele positieve effecten heeft. Dit zijn b.v. effecten op zelfreflectie en zelfvertrouwen, innerlijke rust en balans, optimisme en pro-actief gedrag. Ook geven mensen aan zich positiever te kunnen oriënteren  op de toekomst en dat hun mentale gezondheid verbetert.

De verschillende effecten versterken elkaar:  Als we in staat zijn om meer warme relaties met anderen aan te gaan, wordt het gevoel van eigenwaarde vanzelf ook versterkt.

Deelnemen aan biodanza zorgt voor minder stress, meer ontspanning, een beter humeur, versterking van het immuunsysteem, etc. Het is een perfecte methode van zelfregulatie en zelforganisatie van het immuunsysteem. Dit komt door in actie te komen wanneer dat nodig is. En ook om met harmonieuze, meer verstilde bewegingen te ontspannen, los te laten.

Minder stress

Stress is een ziekmaker. Het onderdrukt de immuunfunctie en leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor infecties, maar ook voor kanker bijvoorbeeld. De grootste stressfactor voor mensen wordt gevonden in de relatie met de ander. Als regelmatig aan biodanzasessies wordt deelgenomen heeft dit positief effect op de stressreductie en de relatie met anderen. Dit wordt bevestigd door het genoemde onderzoek van de Universiteit van Leipzig.

Je goed voelen

Biodanza geeft meer plezier en levensvreugde, verbetering van relaties en persoonlijke competenties. Inherent aan de methode is dat het ons stimuleert om emoties op een gezonde manier te uiten. Een biodanzasessie is een explosie van aangename emoties (enthousiasme, speelsheid, zachtmoedigheid, etc.) en helpt om blokkades op te lossen. Een effect wat iedereen direct herkent is het blije gevoel wat meestal wel twee of drie dagen aanhoudt.

Geluksfactoren

Dit gevoel beklijft als je langer in een wekelijkse groep danst. De herhaalde vitaliserende ervaringen van muziek, beweging en emotie activeren deze ‘welzijns’hormonen. De verbinding met anderen is één van de grootste geluksfactoren. Biodanza helpt ons met talloze oefeningen om op een natuurlijke en ontspannen manier ons inlevingsvermogen, assertiviteit, vertrouwen, etc. vergroten.

Deelnemers zijn vaak verrast over de effecten op de kwaliteit in veel verschillende facetten van hun leven. En ook over de gezondere relatie met zichzelf, met anderen en met hun omgeving. Vooral ook dat ze deze effecten zo moeiteloos bereikten.

Overzicht van alle wetenschappelijk onderzoek naar biodanza. Deze site geeft een goed overzicht van alle wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar biodanza. Inmiddels zijn er dat meer dan 50, uitgevoerd door vele wetenschappers over de hele wereld.

Lees de ervaringsverhalen van deelnemers.