Verruim je jouw lichaam = verruim je jouw geest
Jouw lichaamsbeweging, lichaamsbevrijding en lichaamsuiting, gaat zo ver als jouw geest zich kan uiten en kan bevrijden. Het lichaam beïnvloedt je geest, zoals je geest het lichaam beïnvloedt.
-Lotte van der Horst, 30 mei 2022

Biodanza laat me goed voelen over mezelf. Omdat ik me goed voel over mezelf, praat ik ook liever tegen mezelf. Ik kan me daardoor uiten zonder over alles een “big issue” te maken. Het geeft me daardoor inzicht in mezelf omdat ik durf en lief ben. Mijn lichaam gaat eerst, dan mijn geest. Hoe meer ik durf en lief ben, hoe meer kracht ik krijg, hoe meer ik bevrijd in mijn geest, hoe zelfverzekerder ik me voel. Dit is meestal de volgorde.

Ik voel dat ik controle heb over mijn eigen lichaam, ik durf aandacht te geven aan mezelf. Ik kijk wat ik wil verruimen in me lichaam. Ik ben lief, zacht en vergevingsgezind tegen mezelf. Als ik met de groep dans, kijk ik of ik ruimte heb om lief en zacht te zijn voor een ander, of ik in dat contact ook nog lief en zacht kan zijn tegen mezelf. En als ik dat kwijtraak, dan probeer ik mezelf te geven wat ik nodig heb, misschien even terugtrekken, misschien lukt het al in het contact, misschien een andere beweging…. Ik kan oefenen. Ik kan testen. Hoever gaat de ander mee als ik wat probeer? En in hoeverre kan ik mee in wat de ander probeert, terwijl ik ook nog zacht en lief ben voor mezelf? En dan lukt het! Dat maakt me dan zo trots, mijn kracht wordt bevestigd, mijn identiteit.

Dit is een oefening van mij, maar iedereen heeft zijn of haar eigen oefening die prominent aandacht nodig heeft. En het kan ook veranderen voor een ieder. Je kan er een pro in worden, dan verplaatst je aandacht weer meer naar andere oefeningen. Omdat je je geest en je lichaam liefdevolle aandacht geeft, sta je daar voor open. Je geeft je lichaam en geest wat je nodig hebt.

Dansen helpt mij, om terug te komen in mijn levensritme.

En in de groep met Juf Andrea worden er ook andere aandachtspunten aangekaart. Die komen tot eigenbesef in de oefeningen die Andrea heeft meegenomen in de les. Ik leer aandacht te geven aan kanten van mezelf die ik te weinig, tot nooit ruimte geef. Juf Andrea werkt met thema’s over het leven, de meeste herkennen zich hier wel in. Zo niet, kan het nog steeds hulpzaam zijn om de oefeningen hiervan mee te nemen, er is altijd een gevoel die je kan uiten. Als het me niet me lukt, of ik raakt hierdoor in een heftige emotie die ik erg lang weggedrukt heb, is juf Andrea de meest liefdevolle steun of toeverlaat. De ervaring kan ook een “heads-up” zijn voor mezelf. Ik kan het zelf ook even door-voelen met mezelf, of met de groep.

In het dagelijks leven probeer ik zachter voor mezelf te zijn, zoals hoe ik dat kan bij Biodanza. En alle kracht, liefde, zachtheid en inzicht van de Biodanza probeer ik mee te nemen en dagelijks toe te passen. Zo helpt biodanza mij in het oppakken van mijn levensritme, levensinzicht en overzicht. Doordat ik liever ben voor mezelf. Het helpt me daardoor ook zachter en toegankelijker te zijn naar mensen om mij heen. Biodanza is een hulpmiddel voor het dagelijks leven. Een therapie voor zelfliefde, persoonlijke aandacht en levensinzicht met betrekking tot de realiteit en in contact met de omgeving. Met minder angst…, meer zelfvertrouwen!

Ik beweeg sterker door het leven!

Ik zie steeds meer mensen om me heen die niet meer weten hoe je lief kunt zijn voor jezelf. Weten geen ruimte te nemen voor lieve, zachte, warme gedachten en gesprekken met hunzelf, of voor mooie fantasieën en ernaar streven. Natuurlijk zijn er ook mega veel factoren waardoor dit erg moeilijk is. Druk. Vanuit omgeving, maatschappelijk, (financiële)zorgen, opvoeding etc. Tegen die mensen zou ik willen zeggen, maak een afspraak met jezelf, of pàk gewoon dat momentje! Voor jou! Gewoon omdat je lief mag zijn voor jezelf. Gewoon omdat het fijn is en omdat het màg.

Mijn eerste stap is Biodanza. De dans van het leven.

Lotte danst bij Andrea in Cuijk. Kom je het ook eens proberen? Ga naar Heeldanserij of zoek naar  proeflessen bij jou in de buurt.

Volg een proefles