zomerweek ‘ de vier elementen’

zomerweek ‘ de vier elementen’

ma 14 augustus 09.30 tot do 17 augustus 21.00
Art of Life Brielle
Maarland Noordzijde 10
Brielle
Website:
Ga naar de website
Telefoonnummer:
0631908910
Doelgroep:
volwassenen: Volwassenen
Niveau:
Gemengd
Duur:
Meerdaags
Kosten:
395
Docente:
Monique Sajet
Organisator:
Monique Sajet

“De vier elementen” Ervaren via biodanza en schilderen

 

Inhoudelijk

De vier elementen zijn al bekend vanaf de oude Griekse cultuur. Ook in China en India waren vergelijkbare systemen. Via de elementen aarde, water, lucht en vuur was de mens in staat zichzelf en de wereld om hem heen te doorgronden. Tot in de late middeleeuwen waren deze elementen een bekend gegeven. In de renaissance wordt het periodiek systeem ontwikkeld. Alle elementen kregen een naam en nummer en ontwikkelt de natuurkunde, scheikunde en chemie zich tot op grote hoogte, zoals we dit nu kennen. Nu in onze tijd is er een ware opleving van de klassieke vier elementenleer. Waarschijnlijk omdat we via de deze manier van kijken een spirituele manier van denken kunnen ontwikkelen. De vier elementen kijken niet materialistisch naar de wereld, maar we ontdekken hoe processen in de natuur en onszelf werken. Processen waarin we een diepere laag kunnen ervaren. Dit staat niet tegenover de huidige natuurkunde maar vult deze aan.

 

In de zomerweek “De vier elementen” ervaren via biodanza en schilderen, werken we per dag aan één element. Iedere dag is er in de ochtend een lezing een dansworkshop waarin we de elementen met ons lichaam ervaren en in de middag een schilderoefening om de kracht, inhoud en werking van de vier elementen tot expressie te brengen.

Na de lunch ga je afhankelijk van het element van die dag wandelen( aarde) ontvang je een ademsessie( lucht) gaan we het water in of gaan we een vuurtje stoken en maken een talking stick. In het pand is een prachtige ruimte voor zowel de dansworkshop en sfeervolle ruimte voor schilderen. Met mooi weer schilderen en lunchen we buiten.

Alle dagen: inloop om 9.30 uur einde rond 20.00 uur.

Alle materialen, drankjes, lunch en maaltijd op de laatste dag zijn in begrepen. Geef dieet wensen op tijd door. Voor eventuele overnachting in Brielle zorg je zelf, gastvrouw en biodanza docent Monique kan eventueel bemiddelen en heeft leuke tips in zowel hotels als bed & breakfast. Stel je geen hoge eisen aan een overnachting dan kun je ook blijven slapen op een matrasje.

 

Hans Notenboom (1954) is kunstzinnig therapeut en beeldend kunstenaar. Hij geeft bijna 40 jaar cursussen in tekenen, schilderen en boetseren aan mensen met en zonder ervaring. Voor de zomerweek “de vier elementen” is ervaring niet nodig. Alle deelnemers worden persoonlijk begeleid. Hans heeft jarenlang gewerkt als kunstzinnig therapeut en is gewend schilderles te geven aan mensen zonder enige ervaring. Het beleven van de vier elementen staat centraal, niet het maken van een prachtig kunstwerk, hoewel dat best vaak wel gebeurt.

Er wordt gewerkt met Aquarelverf op nat papier. Deze Nat-in-nat techniek is toegankelijk voor iedereen en maakt het beleven van de kleuren goed mogelijk.

Hans verzorgt ook het inhoudelijk deel van de zomerweek de vier elementen. Via korte beschouwingen, gesprekken en kleine oefeningen wordt “het geheim” van de vier elementen stap voor stap inzichtelijk gemaakt. Deze beschouwingen ondersteunen de ervaring die u al dansend en schilderend op doet.

Monique Sajet is na jarenlang over de wereldbol te reizen in 2000 geland in Brielle. Sinds 2014 geeft Monique met veel passie en aandacht dans workshops, dagen en vakanties. Vanaf 1 augustus geeft Monique dans-workshops in een historisch pand uit 1612 van de Vereniging Hendrick de Keyzer , een pand dat inspiratie inademt en uitstraalt en waar haar partner Tjarco zorgt voor de catering. Monique deelt haar passie voor dansen en Tjarco draagt  zorg voor de innerlijke mens met verrukkelijke salades en verrassende smaken uit diverse windstreken. Samen creëren zij een beleving voor lichaam en ziel.