Ik ben Ton Jansen, biodanza docent. Via deze blog wil ik jullie meer bekend te maken met wat biodanza nu is en ook wat biodanza mogelijk met je kan doen.

Biodanza wat is het?

Ik zal proberen kort te omschrijven wat biodanza is en wat het mogelijk kan doet met je lichaam.
Biodanza betekent letterlijk Bio= leven en danza = dans. Maar eigenlijk is het geen klassieke manier van dansen maar meer bewegen op het ritme van de muziek zoals het goed voor jou voelt. Je hoeft bv geen danspasjes te leren maar beweegt puur op het ritme van de speciaal bij biodanza behorende muziek.
Deze muziek is door Rolando Toro Araneda (de bedenker van biodanza) zodanig uitgezocht dat deze een bedoelde gerichte uitwerking heeft op je lichaam. Rolando Toro Araneda was zelf een psycholoog en medisch antropoloog.

Hoe is biodanza ontstaan?

Rolando Toro kwam er al snel achter in de praktijk dat als je als psycholoog alleen kijkt naar je verleden wat daar mogelijk anders is gelopen dan verwacht de genezing moeizamer verloopt dan wanneer je ook kijkt naar wat het leven wat nog voor je ligt te bieden kan hebben. Dus meer hoe kan ik de rest van mijn leven vanaf het moment nu zo mooi en plezierig mogelijk invullen. Ook kwam hij erachter dat voor een gezond en gelukkige mens 3 dingen belangrijk zijn namelijk:
Verbinden ( groepsgevoel ) bewegen, en muziek. Natuurlijk hoort hier ook bij gezond eten en drinken. Maar dat is een ander verhaal.

Wat voor effect heeft biodanza?

Biodanza heeft een heel verkwikkend effect op je gevoel van welzijn. Als je mentaal moe bent, ga dan maar eens lekker bewegen dan verdwijnt je vermoeidheid als sneeuw voor de zon. Veel mensen denken juist dat je door luieren dit gevoel van moe zijn het snelst kwijt raakt. Niets is minder waar.
Ik heb het zelf meerdere keren meegemaakt dat mensen in de groep in het begin van de sessie zeiden: “ ik ben zo moe maar ben toch gekomen omdat ik weet dat het me goed doet”. Na 1.5 uur biodanza te hebben gedanst zijn ze weer optimaal fit en is de vermoeidheid compleet verdwenen.

Leuke opmerking van een partner.

Bij een open dag van biodanza sprak ik een partner van een vrouw die biodanza danst bij mij in de groep en die zei: “Ton Ik weet niet wat jij met biodanza met mijn vrouw doet maar ze heeft altijd na de biodanza goede zin als ze thuis komt” Leuk he zo’n opmerking.

Welke menselijke kwaliteiten ontwikkel je extra met biodanza

Door biodanza ontwikkel je heel natuurlijke en menselijke kwaliteiten zoals, vitaliteit, affectie, plezier, gezondheid, verbondenheid, creativiteit, sensualiteit, transcendentie en eigenwaarde.

Deze hierboven vermelde menselijke kwaliteiten zijn dan ook niet verwonderlijk de pijlers waarop biodanza rust. Veel mensen hebben vooral tegenwoordig hun eigenwaarde verloren. Het lijkt soms wel een wereldwijde geestelijke volksziekte te worden. Velen denken dat ze niet goed genoeg zijn terwijl juist anderen vinden van wel.

Bij biodanza wordt hier in de dans ook naast alle eerder hierboven genoemde andere punten duidelijk aandacht aan geschonken.

Opbouw danssessie

De vivencia (danssessie) duurt zonder pauze ca. 1.5 uur. Lijkt lang maar in je beleving nog geen half uurtje. Dat komt omdat het heel mooi is opgebouwd volgens een patroon.

1e gedeelte is warming up lopen en rustige dans.
2e gedeelte dan komt het vitale stuk van vooral ritmische- en expressieve dansen.
3e gedeelte komen meer de affectieve dansen. Dus dansen met 2, 3, 5 of meerdere mensen. Deze dansen zijn meestal gezellige dansen.
4e gedeelte dansen we vooral de creatieve dansen. Dit zijn dansen waar je je eigen creativiteit in kwijt kunt zoals jij het prettigste beweegt op het ritme van de muziek die de facilitator zorgvuldig heeft uitgekozen.
5e gedeelte komen meer de liedjes aan bod die de gevoelige kant van de mens beroeren en om meer bij jezelf te komen. Het zijn meestal liedjes met een vloeiend langzaam ritme.
6e Als laatste gedeelte volgen nog een paar vitale liedjes om weer terug iets geactiveerd te worden om alert genoeg te zijn om veilig naar huis toe te kunnen gaan.

Hoe langer je in de groep danst hoe meer de punten 1-6 intenser beleefd gaan worden. Maar dit alles wordt in de loop van jaren langzaam opgebouwd.
Daarom is het ook heel belangrijk om iedere week biodanza te volgen niet omdat je dan geen pasjes meer kunt volgen, want die hoef je niet te leren, maar om de ontwikkeling die door de facilitator langzaam en gericht wordt opgebouwd op een prettige manier te kunnen beleven.

Werking systeem biodanza

Biodanza werkt zonder dat je het in de gaten hebt vooral op je onderbewuste. De meeste mensen beseffen niet dat een heel groot gedeelte van je leven bepaald wordt door je onderbewuste.

Als dit niet in zo’n hoge mate aanwezig zou zijn in ons lichaam dan zouden we vaak te traag of te langzaam op acute levensbedreigende situaties reageren met alle gevolgen van dien.

Als voorbeeld noem ik altijd als je steeds dezelfde cd meerdere malen achtereen draait weet je precies als het liedje stopt wat het volgende liedje is. Dit heb je niet bewust geleerd. Nee dat heb je onbewust opgeslagen.

Nog een voorbeeld; jaren lang ben ik voor mijn werk naar Eindhoven gereden. Ik nam altijd de afslag Waalre en reed zo via de Aalsterweg Eindhoven in. Op een gegeven moment raakte ik bij die afslag lichtelijk in verwarring. Ik vroeg me af is dit wel de goede afslag? Heb ik niet goed opgelet? Na weer even goed te kijken of het wel allemaal klopte bleek dat ik toch de goede afslag had genomen. De volgende dag snapte ik waarom ik zo lichtelijk in verwarring was gekomen. Ze hadden namelijk alle bomen en struiken die daar bij de afslag stonden gerooid en mijn onderbewuste had mij gewaarschuwd “hier is iets niet goed of anders dan anders let op”.

Biodanza werkt nu juist gericht op dit onderbewuste. Als je je vaak genoeg op het ritme op een natuurlijke manier beweegt en daar van geniet dan wordt dit plezier telkens weer onbewust in je lichaam opgeslagen. Op den duur gaan daardoor je organen en je hele lijf daardoor meer in ontspanning en voel je je vitaal en gelukkig.
Ik ben me pas bewust geworden van dat effect na 2 jaar biodanza te hebben gedanst.

Ik werd toen ook nieuwsgierig hoe dat nu dan ook precies kon gebeuren d.m.v. biodanza. Dat is de reden dat ik die 4 jarige opleiding heb gedaan. In deze opleiding leer je wat de achtergronden zijn.
Ook heel belangrijk hoe de mens reageert op bepaalde muziek: langzaam ritme, snel ritme, lage tonen hoge tonen.

De drie belangrijke pijlers van biodanza:

Rolando Toro, een zeer getalenteerde man en bedenker van Biodanza, was van origine onder andere psycholoog. Al snel kwam hij tot de ontdekking in zijn praktijk dat praten alleen niet voldoende was om de patiënt te helpen in het verwerken van zijn of haar psychische problemen.

Het verleden is een gelopen zaak en vaak ook niet meer gedeeltelijk of volledig terug te draaien. Ik zeg altijd het verleden kun je zien als een kastje met een deurtje erin wat zowel open en vooral ook dicht kan.

Het verleden moet je zeker niet vergeten of in de doofpot stoppen, maar er ook naar durven omkijken. Het is tenslotte een deel van je leven geweest.
Rolando Toro geloofde erin dat je vooral moet werken aan de toekomst die nog voor je ligt om van je psychische klachten af te komen. Waarom? Nu omdat de toekomst nog volledig voor je open ligt en nog naar jouw mogelijkheden in kunt vullen zoals jij dat wilt. Op die manier leer je niet met het zieke deel, maar vooral met het gezonde deel van je toekomstige leven te werken.

Als nieuwe aanpak om de patiënten te genezen had hij de volgende belangrijke biodanza pijlers bedacht:

De groep: vooral het samenzijn in verbindding met elkaar.
Muziek: wat de mensen vrolijk maakt en in beweging zet
Bewegen: Rolando Toro wist, net als Iedereen ondertussen wel weet, hoe belangrijk bewegen is.

Ik vind het knap dat Rolando Toro al zo vroeg in de gaten had dat deze 3 pijlers van essentieel belang zijn om een patiënt weer terug te genezen. Op die manier geeft je die persoon weer opnieuw de mogelijkheid om met een frisse gezonde blik naar het toekomstige leven te kijken.

Deze 3 pijlers waarop biodanza is gebaseerd gelden nog steeds als helend voor de mens. Dat kan ik nog wekelijks ervaren in de biodanza groepen.
Je ziet de mensen gaandeweg veranderen en daardoor gaan ze mooier in het leven staan. biodanza geeft ze weer meer eigen identiteit en levenslust.

Biodanza en eigen identiteit :

Je eigen identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft. Vind je jezelf geweldig of niet? Vind je dat je vakkundig bent of niet? Vind je dat je populair bent in de groep of niet? Enz enz. Dat zijn allemaal vragen die oppoppen als je wil weten hoe het eigenlijk is gesteld met je eigen identiteit of eigenwaarde.

Je eigen identiteit vorm je niet alleen zelf. Je eigen identiteit wordt ook mede gevormd door de groep waarin je je bevindt. Daarom kan het zijn dat in de ene groep je gevoel van eigen identiteit heel hoog is terwijl in een andere groep je gevoel van eigen identiteit een stuk lager is. Voor je gevoel van eigen identiteit is het van belang dat je je gemiddeld goed voelt in je leven in welke groep je je dan ook bevindt.

Je kan er ook voor kiezen om je eigenwaarde op te krikken om de groep waarin je gevoel van eigenwaarde laag is die te verlaten. Kies je dan een groep waar je eigenwaarde wel hoger is dan voel je je gemiddeld weer beter. Op die manier heb je dus wel degelijk invloed op je gevoel voor eigen identiteit.

Wat doet biodanza met je eigen identiteit?

Biodanza is erop gericht om in de groep je eigenwaarde zo hoog mogelijk op te krikken. Dat begint al met het feit dat je helemaal in de beweging jezelf mag zijn. Jij beweegt je op de muziek zoals het voor jou goed voelt. En als we dan ook nog bewegen samen met de groep die we wekelijks zien geeft dat ook een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid. Dat zijn vooral de elementen om je een goed gevoel te geven van eigenwaarde.

Je leert ook door middel van de thema’s die behandeld worden in de vivencia’s anders naar het leven te kijken wat het makkelijker maakt om een goed gevoel van eigenwaarde te krijgen.

Heeft je eigen identiteit een invloed op je levenslust?

Je goed voelen, je gehoord voelen, je opgenomen voelen in de groep zoals je bent dat zijn allemaal elementen die er toe bijdragen dat je meer levenslust hebt in je leven.

Als je eigen identiteit goed is en ook goed voelt dan heb je ook een harmonischer en gelukkiger leven. Je durft dan ook meer dingen in je leven te ondernemen. En juist dat kan dan weer een driver zijn van het krijgen van een nog beter gevoel van eigenwaarde of identiteit.

Je eigen identiteit is belangrijk voor een harmonisch leven. Het in verbinding zijn met jezelf en de ander en je omgeving is ook belangrijk.

Abrazo Ton

Ton geeft biodanza in Biest-Houtakker en Eersel

Volg een proefles