Wat is biodanza
Biodanza lijkt een beetje op dansexpressie op gevarieerde muziek; het is een combinatie van bewegen, contact en ervaren. Het kan je helpen om meer in balans te komen, je blijer, meer ontspannen en levendiger te voelen.
Biodanza heeft een sterke wetenschappelijke (theoretische) basis. Biodanza heeft wortels in de menswetenschappen en biologie. Daarnaast liggen er decennia van praktijk- en onderzoekservaring besloten in de methode van biodanza.
Wat maakt biodanza bijzonder?
De combinatie van dans, muziek en lesopbouw, maakt iedere workshop tot een bijzondere ervaring. Het laat je bijna ongemerkt contact maken met je gevoel van levensvreugde, eigenwaarde en verbondenheid. Door te dansen verbetert dan ook je zelfwaardering. Ook neemt je gevoel van welzijn toe.
Het mooie is dat je nergens moeite voor hoeft te doen. De muziek, de dansen en de mededansers doen ‘het werk’. Hierdoor nemen plezier en liefde voor het leven in en om je heen vanzelf toe. Biodanza is hiermee ook een eenvoudig pad van menselijke ontwikkeling, waarbij je een diepere verbondenheid aan gaat, met de rijkdom aan leven in en om ons heen.
Hoe ziet een biodanzales eruit?
De dansen in biodanza lijken eenvoudig en dat zijn ze gelukkig ook. Iedereen kan biodanza dansen. Toch ligt er een schat aan ervaring en kennis besloten in de dansen, de muziek en de opbouw van de wekelijkse lessen. Ze zitten zo in elkaar dat kwaliteiten, die van nature in mensen aanwezig zijn, wakker worden gedanst. Biodanza laat je geleidelijk aan je natuurlijke levensfuncties herontdekken.
Biodanza doe je in een wekelijkse groep. Er wordt zowel met elkaar gedanst als in kleine groepjes of in tweetallen, maar ook alleen. De docent zoekt de muziek bij elkaar en leidt de dansers door de workshop heen. De dansoefeningen zijn aan het begin van de workshop meer ritmisch, actief en stimuleren de vitaliteit. Daarna worden de oefeningen rustiger en kan het lichaam herstellen. Aan het einde van de workshop worden de oefeningen weer actiever, zodat de dansers verfrist en vernieuwd naar huis kunnen gaan.
Er wordt gedanst op blote voeten of als dat niet kan dan kunnen zachte dansschoentjes of antislipsokken worden gedragen.
Biodanza is non-verbaal. Iedere keer dat je praat, denk je na (en laat je andere dansers nadenken). Door tijdens de workshop niet te praten, kom je makkelijker in contact met je gevoel. Biodanza gaat niet over danspasjes; je maakt je eigen bewegingen. Het hoeft er niet mooi uit te zien. Iedereen is welkom: man, vrouw, jong, oud, stijf, moe of fit, het maakt niet uit.
Evaringsverhalen van deelnemers
Wat trek je aan?
Kleding waar je je lekker in voelt en waarin je je makkelijk kunt bewegen. Meerdere laagjes kleding is handig voor als je het bij het dansen warm krijgt, zodat je iets uit kunt trekken.
Goed opgeleide biodanzadocent
De docent heeft een vierjarige biodanza-opleiding gevolgd. Er zijn docenten die één wekelijkse groep hebben. Andere docenten hebben meerdere groepen op verschillende dagen in de week. Op de website vind je door heel Nederland locaties waar je proeflessen kunt volgen.
Wat kost biodanza
Iedere docent gebruikt een eigen tarieventabel. Als je een docent in jouw buurt hebt gevonden via deze site, dan lees je daar ook welke groepen er zijn en wat het kost.
Klik hier voor mogelijke wekelijkse groepen bij jou in de buurt en hier voor mogelijke proeflessen!
Evaringsverhalen van deelnemers