Biodanza lijkt een beetje op dansexpressie op gevarieerde muziek; het is een combinatie van bewegen, contact en ervaren. Het kan je helpen om meer in balans te komen, je blijer, meer ontspannen en levendiger te voelen.

Biodanza heeft een sterke wetenschappelijke (theoretische) basis. Biodanza heeft wortels in de menswetenschappen en biologie. Daarnaast liggen er decennia van praktijk- en onderzoekservaring besloten in de methode van biodanza.

Wat maakt biodanza bijzonder?

De combinatie van dans, muziek en lesopbouw, maakt iedere workshop tot een bijzondere ervaring. Het laat je bijna ongemerkt contact maken met je gevoel van levensvreugde, eigenwaarde en  verbondenheid. Door te dansen verbetert dan ook je zelfwaardering. Ook neemt je gevoel van welzijn toe.

Het mooie is dat je nergens moeite voor hoeft te doen. De muziek, de dansen en de mededansers doen ‘het werk’. Hierdoor nemen plezier en liefde voor het leven in en om je heen vanzelf toe. Biodanza is hiermee ook een eenvoudig pad van menselijke ontwikkeling, waarbij je een diepere verbondenheid aan gaat, met de rijkdom aan leven in en om ons heen.

Hoe ziet een biodanzales eruit?

De dansen in biodanza lijken eenvoudig en dat zijn ze gelukkig ook. Iedereen kan biodanza dansen. Toch ligt er een schat aan ervaring en kennis besloten in  de dansen, de muziek en de opbouw van de wekelijkse lessen. Ze zitten zo in elkaar dat kwaliteiten, die van nature in mensen aanwezig zijn, wakker worden gedanst. Biodanza laat je geleidelijk aan je natuurlijke levensfuncties herontdekken.

Deelronde

Een wekelijkse Biodanza les begint meestal met een deelronde. We zitten dan met elkaar in een kring op de grond en alle deelnemers krijgen de gelegenheid om iets te delen over hun ervaringen in een vorige les.

Vivencia

Daarna gaan we dansen. Een biodanza sessie, die vivencia wordt genoemd, duurt gemiddeld een uur tot twee uur, afhankelijk van het niveau van de dansers en de keuze van de docent.

Tijdens de vivencia word je uitgenodigd om de dans- en/of bewegingsoefeningen te doen die de docent voorstelt. Je vult ze op je eigen manier in, naar eigen vermogen, vanuit je eigen expressie.

Je hoeft ook geen pasjes aan te leren. Het hoeft er niet mooi uit te zien. Iedereen is welkom: man, vrouw, jong, oud, stijf, moe of fit, het maakt niet uit. Er wordt gedanst op blote voeten of als dat niet kan dan kunnen zachte dansschoentjes of antislipsokken worden gedragen.

Spiegelneuronen

De docent vertelt eerst wat over de dansoefening en laat deze dan zien. Je spiegelneuronen gaan meteen aan de slag zodra ze de docent de dans zien doen. Een spiegelneuron is een neuron in de hersenen dat zowel geactiveerd wordt wanneer een mens een handeling uitvoert als wanneer een mens dezelfde handeling van een ander mens waarneemt. Zo ‘spiegelt’ de neuron het gedrag van de ander, alsof de waarnemer zelf handelt. Op deze manier ben je dus al bewegingen aan het leren of ervaren in je lijf.

Dansen

Dan word je uitgenodigd om zelf de dansoefening te doen. De oefeningen doe je soms alleen, soms in tweetallen of grotere groepen. Meestal kun je zelf iemand uit kiezen met wie je wilt dansen. Of je kunt je door iemand laten uitnodigen, als je het lastig vindt om zelf de eerste stap te zetten. Beschouw het als een mooi speelterrein waarin je verschillende aanpakken kunt uitproberen.

Biodanza is non-verbaal. Iedere keer dat je praat, denk je na (en laat je andere dansers nadenken). Door tijdens de workshop niet te praten, kom je makkelijker in contact met je gevoel.

Van actief naar rustig

De dansoefeningen zijn aan het begin van de workshop meer ritmisch, actief en stimuleren de vitaliteit. Daarna worden de oefeningen rustiger en kan het lichaam herstellen. Aan het einde van de workshop worden de oefeningen weer actiever, zodat de dansers verfrist en vernieuwd naar huis kunnen gaan.

Voel je vrijer

Er wordt gedanst om onder andere vitaliteit, creativiteit en affectiviteit te bevorderen. Het is de kracht van de muziek, de beweging en de groep die samen de aanzet geven om groei en ontwikkeling door te maken.

Integratie in je dagelijks leven

De ervaringen die je opdoet tijdens biodanza integreren als vanzelf in je dagelijks leven. Dit gaat heel geleidelijk.

Na afloop van de les

Na het dansen is er gelegenheid voor een kopje thee om na te praten. Wil je liever direct naar huis dan kan dat natuurlijk ook. Soms neemt iemand wat lekkers mee om te delen.

Kom mee dansen. Ik nodig je uit…

Evaringsverhalen van deelnemers

Wat trek je aan?

Kleding waar je je lekker in voelt en waarin je je makkelijk kunt bewegen. Meerdere laagjes kleding is handig voor als je het bij het dansen warm krijgt, zodat je iets uit kunt trekken.

Goed opgeleide biodanzadocent

De docent heeft een vierjarige biodanza-opleiding gevolgd. Er zijn docenten die één wekelijkse groep hebben. Andere docenten hebben meerdere groepen op verschillende dagen in de week. Op de website vind je door heel Nederland locaties waar je proeflessen kunt volgen.

Wat kost biodanza

Iedere docent gebruikt een eigen tarieventabel. Als je een docent in jouw buurt hebt gevonden via deze site, dan lees je daar ook welke groepen er zijn en wat het kost.

Klik hier voor mogelijke wekelijkse groepen bij jou in de buurt en hier voor mogelijke proeflessen!

Evaringsverhalen van deelnemers

Volg een proefles